Bizitzako lehen urteetan
izugarrizko garapena izaten dute eta nutrizio beharrizanak ere handiak dira.
Edozein gabeziak gaixotasunak sor ditzake. Hori ekiditeko nutriente-talde
desberdinen elikagaiak jatea komeni da eta baita ere barneratzen ditugun
koipeen kontsumoa kontrolatzea; azken honen desorekak kolesterol datuak igotzen
baititu ikasleen artean.
Adin tarte
honetan eguneko hurrengo elikagai kopurua gomendatzen dugu :
(2 eta 10 urte
bitarteko neska-mutilei buruz ari gara)
* Bi eta lau edalontzi esne edo ordezko esnekiak (gazta,
jogurta,..)
* Egun birik
behin arrautza bat, astean hiru arrautza gehienez (tortilla, egosia,...)
* Haragi eta arrain razio bana (bazkari edo
afarian).
* Batetik hirura
bitarte ogi razio eguneko (ogitartekoan
ere izan daiteke).
* Arroz, pasta edo lekale razio bat eguneko; hauek tartekatuz
(astean gutxienez hiru lekale plater).
* Bitik laura
bitarte fruta ale eguneko (adinaren
arabera, txikientzat pasatuak izan daitezke).
* Barazki razio
ugari ( astean hirutik bost razio bitarte), bigarren plateren osagarri legez
ere izan daitezke bazkari eta afarietan.
PD: Hiru urtetik beherako
haurrentzat kantitateak murritzagoak izan daitezke eta janaria pure moduan
eman. Fruta sasoikoa izatea gomendatzen da eta jatea errazteko zurituta eman.
Gosaria: %25. Esnea zerealekin edo papila eta fruta.
Bazkaria: %30. Apurka familiako elikatze ohiturak
ezagutarazi behar zaizkio: Barazki pureak edo barazkiak lekaleekin, pastak,
arrozak, gisatuak. Haragi edo arrain zatituak, tortillak. Postrerako erabili
fruta, esneki edo jogurta.
Merienda: %15. Frutak, urdaiazpiko edo gazta zatiak,
jogurta, ogitarteko txikiak.
Afaria: %30. Barazki, zereal eta frutei lehentasuna eman.
Esnea zerealekin edo gabe.
Gosaria oso jatordu
garrantzitsua da; esneki bat, zereala eta fruta batez osaturik egon behar
da. Ezinbestekoa da gurasoek etxean
egiten dituzten jatorduak ikastolan egiten direnen osagarri izatea, horrek
eskatzen duen planifikazioarekin.
Kontutan izan behar da
adin honetan hasten direla gerora izango dituzten elikadura ohiturak eta
hasiera honetan dieta orekatu baten oinarriak barneratzen badituzte,
aurrerantzean elikadura osasuntsu bat jarraitzea askoz errazagoa izango da.
Gaur egun herrialde garatuetako
ikastoletan elikadura aldaketak ematen ari dira. Aldaketa hau koipeen kontsumoa
gehitzean datza eta karbohidrato eta zuntzen gutxitzea; barazki, zereal eta
fruta gutxi jaten baita. Bizitzako sasoi honetan uste oker bat dugu, haur
lodiak osasuntsuagoak direnarena. Askok adin tarte honetan behar baino kaloria
gehiago barneratzen dituzte eta berau izan liteke gizen kopuruaren gorakadaren
azalpena.
Energia beharrizan errealak 100
Kcal/kg/eguneko inguruan kokatzen dira.
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En los primeros años de
vida el ritmo de crecimiento es muy fuerte y las necesidades de nutrientes
también lo son. Cualquier carencia puede provocar enfermedades.
Las recomendaciones son
tomar alimentos de cada grupo de nutrientes, controlar la ingesta de grasas
provocadas por el consumo excesivo de bollería que eleva la cifra de colesterol
entre los escolares.
Se
recomienda la siguiente distribución diaria de alimentos en función de la edad:
(hablamos de
niñas y niños de 2 hasta los 10 años)
* De dos a cuatro vasos de leche o sustituido por derivados lácteos (quesos, yogures…)
* 1 huevo máximo cada 2 días hasta un máximo de 3 a la semana (en tortilla,
cocido, pasado por agua…)
* Una ración de carne y otra de pescado (en
comida o cena)
* De una a tres raciones de pan al día (se puede sustituir
por un bocadillo).
* Una ración de arroz, pasta, o legumbres diaria de manera
alternada (al menos 3 legumbres a la semana)
* De dos a cuatro piezas de fruta por día (en función de la
edad, en niños pequeños puede ser pasada).
* Verduras y hortalizas diariamente (De tres a cinco
raciones de verdura y hortalizas por semana), puede ser como guarnición de la
comida o cena en los platos.
PD: Para niños menores de
3 años deben moderarse las raciones y puede darse la comida en puré. La fruta
se recomienda que sea de temporada y puede darse pelada en estos casos.
Se recomienda dividir la
ingesta en:
Desayuno: 25%. Papilla o leche con cereales, y fruta.
Almuerzo: 30%. Se irá poco a poco acostumbrando a la comida familiar: puré de verduras o verduras con legumbres, pasta, arroces, guisos. Carne o pescados triturados o en trozos pequeños, tortillas. Para el postre utilizar: fruta, leche o yogurt.
Merienda; 15%. Frutas, jamón o queso en trozos, yogurt, bocadillos.
Cena: 30%. Dar preferencia a las verduras, cereales y frutas. Leche con o sin cereales.
El desayuno es una comida muy importante, debe contener un lácteo, un cereal y una fruta.
Cualquiera de los padres o madres deben planificar las comidas que realicen en casa para que sean complementarias con las del centro escolar.
Hay que tener en cuenta
que es en esta edad cuando se empiezan a crear los hábitos alimentarios y que si desde los primeros años de vida se
empieza a tomar una dieta equilibrada, lo más fácil es que después se cumplan
todas las normas de una dieta sana.
En la actualidad se está
observando un cambio en la alimentación de los escolares de los países
desarrollados.
Este cambio consiste en
un aumento del consumo de grasas y una disminución en la ingesta de hidratos de
carbono y de fibra, debido al bajo consumo de cereales, verduras y fruta.
Un problema específico de esta etapa es la creencia errónea de que los
niños “gordos” son más sanos. Muchos a esta edad ingieren más calorías de las
necesarias, lo que podría explicar el aumento de la prevalencia de obesidad en
estas edades tan precoces. Realmente, las necesidades energéticas se sitúan en
torno a las 100 kcal/kg/día aproximadamente.